Sveikas, daiļās! Vai jūs lietojat kosmētikas un smaržu testerus? Es lietoju. Jo šī ir lieliska iespēja ieekonomēt līdzekļus uz kārtējās lūpu krāsas vai, it īpaši, smaržu iegādes. Taču, manuprāt, lielākā daļa cilvēku nemaz nesaprot kas testeris patiesībā ir. Bieži uzpeld diskusijas par to, ka smaržu testeri veikalos smaržo stiprāk, vai pat savādāk, nekā pašas smaržas. Lūpu krāsas (testeri) turas uz lūpām ilgāk un tā tālāk. Es negribu nevienu mācīt, vai kaut ko uzspiest (kaut gan, ja jau izveidoju šādu rakstu, tad, droši vien, gribu :D ), tikai padalīties ar savu viedokli testeru jautājumā un dot pāris padomus kā nopirkt testeri, nevis pakaļdarinājumu.
Mani testeri: Dior Miss Dior le parfume smaržas, Dior J`adore smaržas, Dior Rouge Dior lūpu krāsa, Dior Addict Shine lūpu krāsa, YSL Rouge Volupte lūpu krāsa.

Sākšu ar to, ka testeros pilda to pašu produktu, ko individuālai tirdzniecībai paredzētos iepakojumos. Neviens ražotājs netaisa atsevišķu partiju ar smaržīgākām smaržām vai noturīgāku lūpu krāsu. Testera iepakojums (stikla burciņa, tūbiņa un tt.) izskatās tāpat kā individuāla produkta iepakojums. Ja runājam tieši par smaržām, tad iepakojums ir identisks individuālam smaržu iepakojumam. Visi šie ss.lv varianti ir viltojums:
Manuprāt, smieklīgi izklausās arī apgalvojums, ka smaržas tās pašas, tikai tiek pildītas vienkāršākos iepakojums, lai būtu lētāk. Kā tad! Katrs ražotājs, vienalga vai tas ir Dior, Chanel, vai Dzintars, velta daudz laika un pūļu, lai produkta iepakojums būtu individuāls, atbilstu smaržu "tēlam", radītu pircējā asociācijas, būtu atpazīstams...Nevis visas pazīstamu zīmolu smaržas vienā rūpnīcā pilda bezpersoniskās pildspalvveida pudelītēs.
Sīkāk pastāstīšu kā izskatās īsts smaržu testeris. Pirmkārt, testerim ir liels iepakojums (40, 50, 75, 80 vai 100 ml). Tāda "formāta" kā 15 vai 20 ml testeriem nemēdz būt. Kaut kur ir jābūt norādītam, ka šis ir testeris. Tātad, jābūt uzrakstam "tester", "demonstration", "not for sale", "not for individual sale":
Dior Miss Dior le parfum gadījumā uzraksts ir veidots uz nosaukuma "šiltītes" otrās puses. Skatoties uz iepakojumu no priekšas neko nevar manīt, taču ja skatās smaržām cauri, var pamanīt uzrakstu. Vēl viena pazīme, ka atšķirt testeri ir smaržu notis, kas ir norādītas aizmugurējā pusē:
Ja uzklikšķināt uz bildes, tad stiklā iegravētās notis var redzēt skaidrāk. Citi ražotāji vienkārši drukā šo sarakstu (ar krāsu), nevis iegravē. Dior J`adore smaržu gadījumā individuālam iepakojumam, skatoties no priekšas, jābūt tīram, bez uzrakstiem. Taču testerim ir norādīts gan zīmola nosaukums, gan pašu smaržu nosaukums. Iepakojuma apakšējā daļā jābūt norādītam preces sērijas numuram (diemžēl, manās bildēs, tos nevar saskatīt). Tas parasti sastāv no burtu un ciparu kombinācijas. Testeriem vai oriģinālām smaržām un kosmētikai nemēdz būt nekādas hologrammas (kas, it kā apliecina izcelsmi).

Ja runājam atsevišķi par lūpu krāsām, tad testerim, parasti oriģināla korķīša vietā ir balts plastmasas korķītis (var redzēt pirmajā bildē), jo lūpu krāsas ir paredzētas likšanai vitrīnā. Skaidri jābūt norādītam tonim. Kā arī, lielākoties, uz lūpu krāsas iepakojuma dibena ir apjomīga (gēlveida vai plastmasas) uzlīme ar toņa nosaukumu. Tāpat kaut kur jābūt skaidri norādītam, ka produkts ir testeris un nav paredzēts pārdošanai.

Pirkt testeri dāvanai, droši vien, nav tā labāka izvēle. Taču, priekš sevis, vai priekš kāda tuva cilvēka, kas nemēdz nest kosmētiku ārpus mājas (mana mamma nemēdz piekrāsot lūpas vai lietot pūderi ārpus mājas) kāpēc gan ne? Vēl viens variants ir pirkt lūpu krāsu no tās pašas kolekcijas, kāda jau ir pārstāvēta tavā kosmētikas maciņā. Šādā gadījumā, ņemot lūpu krāsu līdzi, var vienkārši samainīt korķīšus.

Kā nopirkt testeri, nevis viltojumu? Drošāk ir pirkt testerus interneta veikalos (Latvijā ļoti daudzi veikali piedāvā testerus par mazākām summām). Testerus var pirkt arī ebay, bet jābūt uzmanīgai. Izvēlies pārdevēju, kas ieguvis nozīmīti "power seller". Šādi pārdevēji sargā savu reputāciju un pakaļdarinājumus netirgo. Lasi atsauksmes (feedback). Mana pieredze rāda, ka, ja kaut viens pircējs ir uzrakstījis, ka tas ir viltojums (fake), visas preces ir viltotas. Diemžēl, lielākā daļa pircēju nemaz nemāk atšķirt viltojumu. No ebay pērc tikai tās smaržas, kuras pati regulāri lieto (lai atpazītu smaržu). Ja aromātu esi tikai notestējusi veikalā, diez vai pēc mēneša varēsi pateikt vai tas ir precīzi tas pats aromāts. Taču, ja konkrētas smaržas lieto ikdienā, viltojumu uzreiz sajutīsi.

Ceru, ka kādai šī informācija noderēs. Vai tu lieto testerus?
P.S. Latvijā plašu testeru izvēli (gan smaržas, gan kosmētiku) piedāvā serenity.lv