Sveikas, daiļās! Šo rakstu varētu dēvēt arī "Labākais, kas ir noticis ar maniem matiem 2". Nekāda gara ievada nebūs un uzreiz ķeršos pie lietas.


Joico Moisture Recovery ir mitrinošais šampūns sausiem matiem. Moisture Recovery sērijas pamatā ir bio-diverse Hydramine sea Complex, kas sastāv no augiem un aminoskābēm un bagātīgām barojošām augu eļļām un sviestiem. Šampūns atjauno pat vissausākos matus, padara tos mīkstus. Jau pēc pirmās mazgāšanas reizes pamanīju, ka mani viļņaini smalki mati mazāk pūkojas. Tie ir spīdīgi, gludi un viegli ieveidojami. Šampūns veido smalkas putas, tam piemīt viegla smarža (citrona?), kas man neizsauc itin nekādas emocijas. Nevaru neminēt arī faktu, ka šampūna pH ir 4.5-5.5, kas nozīmē, ka tas nesausina matus un nogludina to zvīņas. Vispār, ja tavi mati ir traki sausi un bojāti, noteikti meklē šampūnu ar pH šajās robežās (ja tā, ir, tad ražotājs to noteikti norādīs uz iepakojuma). Pavisam vienkārši runājot, pH ir skābju un sārmu attiecība šķīdumā. To mēra skalā no 1 līdz 14. Pie pH 7 šķīdums ir neitrāls, zemāki pH nozīmē skābu vidi, bet augstāki - sārmainu. Parasti šampūnus veido ar pH 7-8, jo šādos apstākļos tie lieliski puto, taču cilvēka ādai neitrāls pH ir nevis 7, bet 5.5. Un ja ir kādas problēmas ar ādas sausumu, niezi (es nerunāju šobrīd par slimībām, parazītiem un tt.) un diskomfortu, tad noteikti meklē ķermeņa mazgāšanas līdzekļus ar pH ap 5. Šo līdzekli iegādājos pateicoties Baibas atsauksmei.
Mini iepakojumu (50ml) pirku Bath&Unwind par ~3,5 Eur. 300 ml maksā ap 16-17 Eur (līdzeklis ir pieejams arī Latvijas interneta veikalos).

Bioderma Node A nomierinošs šampūns jutīgai un kairinātai galvas ādai. Šampūns remdē kairinājumus un jutīgas galvas ādas niezi, atjaunojot līdzsvaru. Sastāvā esošais D-Pantenols momentāni nomierina ādu. Veidots uz īpaši saudzīgas attīrošas bāzes. Šis šampūns tik tiešām lieliski nomierina niezošu galvas ādu (man negadās bieži, bet ja gadās, tad Node A vienmēr palīdz), sniedzot ilgstošu komfortu. Šampūns ir caurspīdīgs, tam piemīt viegla un patīkama smarža (jā, sastāvā ir smaržvielas) un želejveidīga konsistence. Ja mati ir ļoti netīri, tad mazgāšanu vajadzēt atkārtot, jo dēļ maigiem attīrošiem aģentiem šampūns nav no tiem stiprākiem attīrītājiem. Līdzeklis labi tiek galā ar pēkšņām "mistiskām", jeb neizskaidrojamām blaugznām.
Diemžēl, šo līdzekli neesmu manījusi brīvi pieejamu vietējās aptiekās. Es šampūnu pērku no cocooncenter. Cena 8.20 Eur par 200 ml.

Tigi Catwalk Curlesque sprogas pastiprinošais šampūns. Speciāli veidota formula bez sulfātiem sagatavo sprogas veidošanai. Jūras zāles un jūras fenhelis mīkstina matu kutikulas un mazina pūkošanos, gurķu ūdens palīdz veidot un nostiprināt skaistas sprogas. Godīgi sakot uz šo šampūnu skatījos ar skepsi, jo esmu lietojusi daudz līdzekļus sprogainiem matiem, taču neviens no tiem nebija īsti efektīvs. Tad nu šis ir pirmais līdzeklis, kas tiešām darbojas! Pēc Curlesque šampūna mati tik tiešām ir sprogaināki, sprogas ir izteiktākas, gludākas, bez pūkām. Sastāvā nav sulfātu, taču šampūns labi puto un tam piemīt ļoti viegla un patīkama smarža (man asociējas ar jūru). Izklausās labi? Tagad karote darvas - šo brīnumlīdzekli izņēma no ražošanas. Kāpēc? Nu kāpēc tas bija jādara? Šampūns - aizvietotājs (Tigi Catwalk Oatmeal & Honey) sola lielisku mitrināšanu, taču par sprogu akcentēšanu nav ne vārda, bet kas to lai zina. Kad izlietošu šo, plānoju pamēģināt arī jaunu versiju.

Davines Love sprogas akcentējošais kondicionieris novērš matu dehidrēšanu, mati paliek paklausīgi, kustīgi un elastīgi. Sastāvā esošs silikons dod spīdumu un maigumu, pistāciju eļļa nodrošina antioksidējošo efektu, rīsu vasks baro un aizsargā no ūdens zaudējuma. pH 3.8. Šis ir "Must Have" līdzeklis sausiem matiem. Kondicionieris ir ļoti biezs, tam piemīt ļoti viegla greipfrūtu smarža. Nekāda sprogas pastiprinoša efekta kondicionierim nav, taču mitrināšanas un kopšanas ziņā tas noteikti ir vairāk iedarbīgs nekā daža laba dārga maska. Mati ir mīksti, spīdīgi, lieliski mitrināti un pabaroti. Tik tiešām iesaku pamēģināt. Plašāka atsauksme un sastāvs ir šeit.
Iegādāties var: veikalos SalonLine, TopBeauty, Skaistuma Dimensijā. Cenas: šampūns 9-12 Eur par 250 ml (ir pieejams arī 1L iepakojums);  kondicionieris 10-13 Eur (un arī ir pieejams liels iepakojums). Es savus produktus pirku veikalā Medicīnas Preces. Links uz šampūnu un kondicionieri.  

L'Oreal Elvital Fibralogy matus biezinošs koncentrāts un  maska. Koncentrāts ir līdzeklis ar īpaši vieglu konsistenci, tas acumirklī iesūcas matos, sniedzot augstāko Filloxane koncentrāciju un padarot matus mīkstus, vijīguma pilnus un biezākus. Maska, īpaši plūstošā sastāva dēļ viegli klājas no saknēm līdz matu galiem. Katrs mats ir pārklāts, acumirklī pārveidots un mīksts; matus ķemmēt ir tik viegli. Mati tiek intensīvi kopti, nepadarot tos smagus. Līdzekļu apraksti ir mazliet jocīgi, taču maska kombinācijā ar koncentrātu tiešām strādā! Mati paliek biezāki. To var gan redzēt, gan sajust, sataisot asti. Mati ir arī gludi un spīdīgi, taču taukojas gan ātrāk, bet, ņemot vērā "biezuma" efektu šī gan ir tāda "ne īpaši nozīmīga blakne". Līdzekļus var iegādāties Drogās, cenu gan vairs galīgi neatceros.

Phyto 7 dienas krēms sausiem matiem. Phyto 7 ieguva savu nosaukumu pateicoties tam, ka krēma sastāvā ir 7 vērtīgie augu ekstrakti. Krēms ātri absorbējas matu šķiedrās un palīdz uzturēt optimālo mitruma līmeni, nepadarot matus smagus. Mati ir pasargāti no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes, mīksti, gludi un spīdīgi. Phyto 7 piemīt izteikta augu un zālīšu smarža (kā zāļu novārījumam, es noteikti, jūtu diždadzi un kliņģerītes), pēc konsistences ļoti atgādina vieglu sejas ādai domātu dienas krēmu. Līdzeklis lieliski cīnās ar "pūkām". Visbiežāk to izmantoju tieši kā "pēdējo soli", ja redžu ka mati ir pūkaini un nepaklausīgi. Nelielu līdzekļa daudzumu (apmēram pupiņas lielumā) izlīdzinu plaukstās un nogludinu matus. Taču var to lietot arī mitros matos kā "leave in" kondicionieri. Vienmēr patīkami apzināties, ka līdzeklim sastāva pamatā ir daudz augu ekstrakti (gluži organiskas kosmētikas cienīgs sastāvs tomēr nav). Plašāka atsauksme un sastāvs ir šeit. Pieejams vietējās aptiekās (no ārzemēm ir jēga sūtīt tikai no cocooncenter, jo pārējos veikalos cenas tādas pašas kā pie mums). Maksā ap 20 Eur par 50 ml.

Kādi ir jūsu mīļākie līdzekļi matu kopšanai?