Sveikas, daiļās! Sen blogā nav bijis nekas smaržīgs. Zviedru zīmola BYREDO mājas atrodas Stokholmā. Zīmolu  2006. gadā dibināja Ben Gorham (es atļaušos nelatviskot vārdu). Zviedrijā dzimis Ben izauga starp Toronto, Ņujorku un Stokholmu. Viņš ieguva grādu Stokholmas Mākslas skolā lietišķas mākslas virzienā, taču pēc nejaušas tikšanās ar parfimēru Pierre Wulff izlēma, ka labprātāk radīs aromātus, nevis gleznas. Bez formālas izglītības parfimērijas jomā Ben izklāstīja savas idejas pasaules slaveniem "deguniem" Olivia Giacobetti un Jerome Epinette, ļaujot viņiem radīt smaržu kompozīcijas. BYREDO ir saīsinājums no by redolence, kas tulkojams "sekojot smaržai". Visas smaržas ir radītas kā Bena atmiņas par konkrētām vietām un notikumiem.
Man BYREDO asociējas ar ļoti skaistām un viegli nēsājamām smaržām. Viņas pavisam noteikti ir īpašas un neparastas, taču bez izvirtībām, bez sprāgstošām ārā no nesaprašanas acīm. Šodien pastāstīšu par trīs aromātiem. Sākšu ar savu mīļāko - Inflorescence.
Inflorescence aromāts radīts, lai atzīmētu pavasara iestāšanās. Tas ir apbrīnojami svaigs un balts. Pavasara puķes, puķes un vēlreiz puķes. Augšējās notis: rožu ziedlapiņas, rozā frēzija. Sirds notis: magnolija, maijpuķītes. Bāzes notis: jasmīns. Atdzīšos, ka priekš manis katra no šīm notīm ir īsta pasaka. Bet viss kopā ir īsts ziedu orgasms smadzenēs. Jau ilgi meklēju savas ideālas maijpuķītes un jasmīnus un beidzot atradu, turklāt tik burvīgā salikumā. Uz manas ādas rozes pazūd minūtes laikā, tad panesās magnolijas un atmiņas par pavasara neatņemamu rituālu - botāniskā dārza apmeklējumu magnoliju ziedēšanas laikā. Jā! Tās ir tik īstas, ka es burtiski redzu tos milzīgos baltos ziedus. Pēc dažām minūtēm magnolijas pieklust un paliek tikai maijpuķīšu lauks, kuru glāsta saules stari, kas sitas cauri koku zariem meža vidū. Es jau zinu ko uzdāvināšu sev dzimšanas dienā. Viskaistākās smaržu maijpuķītes.

Seven Veils aromāts balstīts uz Jaunās Derības sižeta. Ķēniņa Hēroda dzimšanas dienā viņam dejas priekšnesumu sniedza viņa mirušā brāļa sievas Hērodijas meita Salome. Viņa ir pavedinātāja ar brūnām acīm un basām kājām. Salomes Septiņu plīvuru deja Hērodam tik ļoti patika, ka viņš zvērēdams apsolīja dot tai visu, ko meitene lūgs. Kā atlīdzību par savu deju meitene palūdza Jāņa Kristītāja galvu uz sudraba bļodas. Un ko prasītu jūs?
Augšējās notis: burkāns, rozā pipari. Sirds notis: Taizemes vaniļas ziedi, oleandrs, glicīns, tīģerorhideja. Bāzes notis: sandalkoks, vaniļas pupiņas. Seven Veils ir ļoti silts, sauss, kaislīgs. Uz savas ādas kā pirmos akordus es pavisam noteikti jūtu piparus un... dedzinošu viskiju. Pēc tam viskijs pazūd un atplaukst sandalkoks, orhideja un vaniļa, bet tāda ļoti dūmakaina. Šis pavisam noteikti nav dienas, bet gan vakara, pat intīmā vakara aromāts. Es neteiktu, ka Seven Veils ir aromāts, pie kura manas rokas sniegsies bieži, taču tas pavisam noteikti ir uzmanības vērts.

Gypsy Water (čigānu ūdens) ir čigānu dzīvesveida glamurizācija. Zeme, dziļie meži un lieli ugunskuri atmodina sapni par brīvu, krāšņu dzīvi saskaņa ar dabu.
Augšējās notis: bergamote, citrons, pipari, kadiķis. Sirds notis: vīraki, priežu skujas, īriss. Bāzes notis: ambra, vaniļa, sandalkoks.
Sākuma uzplaukst dzirkstoša bergamote un citrons. Spirgti, zaļi, skaļi! Pēc īsa brīža aromāts parāda savu dziļo mežu dabu: skujas, sūnas, koki. Es burtiski redzu mistisku mežu naktī, kur apkārt lidinās mazas fejas ar uguntiņām rokās. Tad mežs aiziet otrā plānā un parādās liels ugunskurs jūras krastā.

Smaržas var iegādāties BYREDO mājaslapā.

P.S. Liels paldies zīmola pārstāvjiem par iespēju izmēģināt rakstā minētos produktus (uzreiz atrunāšos, ka šis fakts nekādā veidā neietekmēja manu viedokli un atsauksmi).