Sveikas, daiļās! Pēc decembra favorītu atrādīšanas saņēmu daudz komentārus, kuros bija pausta interese par skaistuma mītu grāmatu. Tāpēc šodien neliels grāmatas apskats un daži interesantākie mīti. Grāmatas autores ir Jana Zubcova (bloga insider.ru autore un arī viena no manām mīļākajām blogerēm, viņai ir arī liela pieredze skaistuma redaktores amatā dažādos populāros glanca žurnālos) un Tijna Orasmjae-Meder (kosmetoloģe, Meder zīmola dibinātāja).
Grāmata apkopo piecdesmit izplatītus skaistumkopšanas mītus, kas sadalīti pēc nodaļām: 1. kosmētikas veikalā; 2.skaistumkopšanas salonā; 3. pludmalē; 4. ārā, ceļojumā, sporta zālē; 5. un vēl...
Grāmatā ir 296 lappuses, taču patiesībā teksts ir drukāts diezgan lieliem burtiem un arī katram mītam ir veltīta ilustrācija, kas aizņem 2 lappuses. Man atgādina skolas triku, kad vajag referātu uz 6 lapām, bet sanāk tikai piecas un vairs neko nevar no sevis izspiest...Domu sapratāt :) 
Kad tikko sāku lasīt, domāju, ka grāmatu apēdīšu pa vienu vai diviem vakariem, taču, jo vairāk lasīju, jo mazāk patika "pamācošs" tonis. Iespējams, ka tikai es to tā uztveru. Grāmata noteikti ir izglītojoša. Es neteiktu, ka priekš manis viss ir jauns, nē, taču ir daži mīti, kuros dzīvoju arī es un bija interesanti uzzināt patiesību. Arī ir dažas lietas, kurām es nepiekrītu. Piemēram par alkoholu un minerāleļļu kosmētikā. Es neuzskatu, ka šie komponenti dara kaut ko postošu ādai, taču mana āda ar tiem jūtas slikti. Punkts.
Šeit var atrast grāmatas pirmās 30 lapas (kur ir pirmie četri mīti) un pie reizes saprast kā veidota grāmata.
Tālāk ir daļēji tulkoti pieci mīti, kas man šķita populāri un varētu būt interesanti.

Mīts #4 Par parabēnu kancerogenitāti:
Parabēni ir lieliski konservanti, jo ar mazu koncentrāciju pietiek, lai izpildītu kosmētikas līdzekļu derīguma termiņu normas (3 gadi neatvērtā veidā un 12 mēneši pēc atvēršanas, jāsaka, ka maniem krēmiem lielākoties derīguma termiņš ir 6 mēneši pēc atvēršanas). Parabēni ļoti reti izraisa ādas kairinājumu. Kāpēc tad parabēni iekļuva melnajā sarakastā? Tika veikti testi uz žurciņām un konstatēja, ka dažiem parabēniem (butilparabēns un metilparabēns) piemīt estrogēnam līdzīgas īpašības, tādā veidā, viņi potenciāli var ietekmēt hormonu jutīgos receptorus audos un līdz ar to, veicināt dažas horomonjūtīgas vēža formas. Bija veikti vēl ļoti daudz pētījumi un 2008. gadā tika publicēta liela atskaite, kas apvienoja vairāk nekā 1000 neatkarīgu pētījumu. Rezultātā secinājums bija tāds, ka parabēni neatkarīgi no kosmētiskā līdzekļa veida nav bīstami cilvēkam. Bet vispār, parabēni ir sastopami dabā: pupās, ogās (zemenēs un mellenēs), burkānos, zaļā tējā. Neskatoties uz to, kopš 2014. gada Francijā aizliegts izmantot dažus parabēnu veidus (isopropyl-, isobityl-, pentyl-, benzylparaben). Aizliegts, tāpēc, ka Francija uzstāj, ka jāveic papildus pētījumi. Es lietoju galvenokārt Franču kosmētiku, varu mierīgi uzelpot. Uz doto brīdi tirgū pieejami ļoti daudz līdzekļi, kas nesatur parabēnus, taču jaunākie konservanti ir vēl mazāk izpētīti, kā arī nepieciešamās koncentrācijas ir krietni lielākas. Īsāk sakot, ne viss ir vienkārši melns un balts. (attēls ņemts šeit).

Mīts #8 Par paraudziņu superefektivitāti

Par to, ka šis ir mīts es nekad nešaubījos, bet sarunās un forumos šis ir dzirdēts visai bieži, tāpēc dalos ar ekspertu viedokli. Pirmkārt, pēc likumdošanas paraudziņa saturam jābūt izgājušam to pašu sertificēšanas procedūru, ko izgājis "oriģinālais" līdzeklis. Atsevišķi sertificēt paraudziņus ir ļoti dārgi un sarežģīti un nevienam tas nav vajadzīgs. Otrkārt, paraudziņu izgatavošanas tehnoloģija visur ir vienāda: no lielas cisternas līdzekli pilda gan lielos iepakojumos, gan paraudziņos. Atsevišķi veidot sastāvu paraudziņiem ir neizdevīgi. Un pats galvenais (par ko, starp citu, es nebiju iedomājusies), ka paraudziņu būtība ir nevis pārliecināt potenciālo pircēju par līdzekļa efektivitāti, bet gan ļaut pircējam saprast, ka līdzeklis neizraisa klāju nepatiku, neizraisa alerģijas. Par krēma efektivitāti diez vai var spriest no 2-3 lietošanas reizēm.

Mīts #9 Par to, ka micelārais ūdens ir labākais attīrošais līdzeklis visiem dzīves gadījumiem
Mica tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "daļiņa". Micellas ir daļiņas jebkurā šķīdumā. Micelārais ūdens sastāv no ūdens un micellām, jeb attīrošām daļiņām, kas, pēc būtības ir virsmas aktīvas vielas (slavenais SLS arī ir virsmas aktīvā viela). Micellas būtība ļoti labi ir parādīta attēlā (attēls ņemts šeit). Tātad, pateicoties "astītēm", šis molekulas ievelk sevī iekšā netīrumus un eļļas. Līdz ar to, ja mēs nenomazgājam micelāro līdzekli ar ūdeni, uz ādas paliek visas micellas ar netīrumiem. Rezultātā āda var tikt kairināta un sausināta, var parādīties sausie pleķīši un apsārtumi. Jo sausāka un jutīgāka āda, jo ātrāk var parādīties šādas problēmas. Micelārais ūdens ir lielisks kosmētikas noņemšanas līdzeklis, bet nav ādas attīrītājs. Par to arvien vairāk runā dermatologi.

Mīts #30 Par to, ka pirmajās atvaļinājuma dienās jālieto līdzeklis ar SPF50, bet pēdējās SPF6:
SPF6 un SPF15 ir aizsardzības indeksi, par kuriem vispār ir smieklīgi runāt. Ko nozīmē mistiskie SPF15, 30, 50? No vienas puses izklausās loģiski, ka SPF30 ir divreiz efektīvāks par SPF15, taču tā nebūt nav. Indekss norāda kādu daļu no UV starojuma nobloķēs krēms. Tātad ar SPF15, daļa staru, kas sasniegs ādu ir 1/15, jeb 7%, SPF50 = 1/50, jeb 2%. Šīs sakarības ir attēlotas grafikā:

(abi attēli ņemti šeit). Bet svarīgi ir saprast, ka arī 2% UV staru var izraisīt ādas apsārtumu un apdegumu, bet 7% (SPF15) vispār nav pietiekoši, lai pasargātu šūnas no nopietniem bojājumiem. Tikai sākot ar SPF30 var runāt par reālu aizsardzību. Svarīgi ir zināt, ka jebkurš aizsardzības līdzeklis saules staru ietekmē ir stabils tikai divas stundas. Pēc divām stundām vēlams iepriekšējo krēma slāni cītīgi nomazgāt un uzklāt jaunu. Ja tādas iespējas nav, tad uzsmērēt svaigu kārtu pa virsu. Vēl viena lieta, kas jāņem vērā: eļļas nav fotostabilas. Līdz ar to neatkarīgi no SPF norādīta uz eļļas iepakojuma, šie līdzekļi nav paredzēti ilgstošai uzturēšanai saulē. Eļļa palīdz veidoties vienmērīgam iedegumam pateicoties ādas mitrināšanai, taču no apdegumiem nepasargā.

 Mīts #31 Par to, ka ziemā nedrīkst lietot mitrinošus līdzekļus: 
Šo arī diezgan bieži nākas dzirdēt un lasīt žurnālos, tāpēc iekļauju sarakstā. No sākuma izklausās loģiski, vai ne? Jebkurā mitrinošā krēmā ir liels ūdens daudzums. Taukainai ādai paredzētā - 70-80%, sausai - 50-60%. Un sala ietekmē ūdens sasalst. Taču ādas temperatūra gan nekad nepazeminās līdz 0 grādu (nu vismaz dzīvam cilvēkam). Ādā ir asinsvadi, kas nodrošina silto asins cirkulāciju. Ādas temperatūra pat pie stipras atdzišanas nepazeminās vairāk kā līdz 32 grādiem (roku āda gan var atdzist līdz 28 grādiem). Kad mēs uzklājam krēmu uz ādas, tad ļoti ātri uzsilst līdz ādas temperatūrai un ūdens tajā arī. Taču labāk klāt mitrinošo krēmu uz sejas 20-30 minūtes pirms iešanas ārā, jo dēļ temperatūru starpības ūdens strauji iztvaiko un var atūdeņot ādu. Ja sals ir stiprs, tad ieteicams izmantot krēmus vai praimerus, kas satur lielu silikonu daudzumu. 
(attēls ņemts šeit)

Daži mīti ir apkopoti VelvetMimosa blogā.
Kopumā grāmata ir forša un man patika. Vai ir savas cenas vērta? Es šaubos. Taču, ja ir iespēja grāmatu aizņemties, es pavisam noteikti iesaku tā izdarīt :)
Latvijā grāmatu var iegādāties Polaris grāmatu veikalu tīklā. Cena 20 €.