Sveikas, daiļās! Pēdējā laikā vairāk uzmanības sanāca veltīt youtube kanālam un blogs palika mazliet novārtā. Esmu apņēmības pilna situāciju labot! Lieliski apzinos, ka fiziski nevarēšu katru nedēļu veidot trīs raktus un vēl video. Bet, ļoti ceru uz to, ka sanāks veidot vienu rakstu (trešdienas rītā) + vienu video (svētdien, pl 7:30). Vai kāds lasīs? 
Soc. tīklos bieži saņemu jautājumus par anti-age kosmētiku: "No kāda vecuma lietot? Vai ir vērts lietot? Kam jābūt sastāvā? Vai āda nenovecos agrāk, ja lietošu anti-age" un tt. Tāpēc šodien vēlējot parunāt par retinolu, kas ir viens no anti-age stūrakmeņiem.

KAS IR RETINOLS?
A vitamīns (retinols jeb akseroftols) ir taukos šķīstošs vitamīns, kas nepieciešams redzei, ādas veselīguma uzturēšanai un paaugstina organisma spēju pretoties dažādām infekcijām, kā arī veicina kaulu un zobu veidošanos un stiprina nervu šūnas. A vitamīnu satur dārzeņi, sviests, olas, zivju eļļa, krējums, siers un liellopu aknas (avots).  

KĀDU LABUMU DOD RETINOLS?
Regulāri lietojot, retinols ir lielisks pret novecošanas līdzeklis. Tas samazina krunciņas, izlīdzina ādas toni, balina pigmentācijas plankumus, samazina poras un padara ādu tvirtāku (avots). Dažos redzēju arī informāciju, ka retinols palīdz cīņā ar akni, taču citos rakstīts, ka retinols nebūs labākā izvēle, ka āda ir iekaisusi (avots). Lai redzētu retinola efektu "sejā", iesaku iegooglēt "Retinol before after". Dažas bildes ir tiešām iespaidīgas.

KĀDĀ VECUMĀ VAR SĀKT LIETOT RETINOLU UN KAM JĀPIEVĒRŠ UZMANĪBA?
Dermatologi iesaka lietot retinolu saturošus produktus pēc 25 gadu vecuma (avots1, avots2). Kāpēc? Tāpēc, ka vieglāk ir cīnīties ar mazākām vecuma un saules starojuma izraisītām sekām, nekā ar ievērojamu tvirtuma un elastības zudumu. Taču, ja sāksi par agru, aktīvie komponenti var sakairināt ādu un padarīt to pārāk jutīgu. Atceries, ka pēc retinolu saturoša produkta uzklāšanas vēlams nogaidīt pāris minūtes pirms mitrinoša krēma uzklāšanas, lai samazinātu kairinājuma risku.
Dr. Rachel Nazarian iesaka sākt ar pēc iespējas mazāku retinola koncentrāciju, jo ādas metabolisms sāk pakāpeniski palēnināties pēc 20 gadu vecuma. Pārāk liela koncentrācija var lieki aktivēt ādas atjaunošanas funkcijas un tā kļūs sārta un intensīvi lobīsies. Dr. Renée Rouleau iesaka lietot retinolu saturošus produktu 2 naktis pēc kārtas un tad 2 naktis izlaist. Pa dienu obligāti jālieto krēms ar augstu SPF (vismaz 30), jo retinols padara ādu īpaši jutīgu pret UV starojumu un var panākt pilnīgi pretēju efektu.

KAM JĀPIEVĒRŠ UZMANĪBA IZVĒLOTIES PRODUKTUS?
Paula's Choice bloga autore iesaka pievērst uzmanību retinola produktu iepakojumam, jo A vitamīns degradējas saules starojuma ietekmē un ilgstošā kontaktā ar gaisu. Tāpēc izvairies no bundžiņām un skaties hermētisko (ar pumpīti) un necaurspīdīgo iepakojumu virzienā (avots).  

KO ESMU IZMĒĢINĀJUSI UZ SAVAS ĀDAS?
Jāsaka, ka man nebūt nav liela pieredze retinolu saturošu produktu lietošanā. Patiesībā, esmu mēģinājusi tikai KIKO Sublime Youth Mask. Un es esmu starā! Pēc maskas lietošanas āda ir kā zīdaiņa dupsis (maiga, tvirta, vienmērīgā tonī un starojoša). Efekts saglabājas vairākas dienas un es ļoti gribu izmēģināt serumu no šīs pašas sērijas, bet kļūdas pēc veikalā paķēru kakla krēmu, nevis serumu :(
Daudz labas atsauksmes lasīju par DECIEM produktiem, bet pati vēl nemēģināju.

Es ceru, ka jums bija interesanti. Uzrakstiet lūdzu vai jums patīk šāds jautājumu-atbilžu raksta formāts. Es priecājos par katru komentāru un viedokli, pat, ja tas nesakrīt ar manējo, tāpēc droši rakstiet visu, kas uz sirds :)