Sveikas, daiļās! Izdomāju ieviest blogā jaunu rubriku "trešdienas pļāpa", kur, rosinot diskusiju, aicinu lasītājus dalīties ar savām domam. Lūdzu cienīt vienam otru un būt pieklājīgiem. Gaidu jūsu komentārus par šodienas raksta tēmu un arī tēmas, par kurām jūs gribētu uzzināt kaut ko jaunu un lasīt citu cilvēku viedokļus. No sevis apsolu veikt nelielu izpēti par tēmu, nevis uzdot pliku jautājumu vai mest nepamatotu viedokli. Man pašai gribētos padiskutēt par kokosriekstu eļļas panaceju, dažādu kosmētisko līdzekļu sastāvu, par to vai lētāks vienmēr nozīmē sliktāks un vēl daudz ko. Kas interesē jūs?

Šoreiz uznāca vēlme parunāt par micelāro ūdeni. Bet precīzāk, uzdot jautājumu - vai jūs skalojat vai neskalojat seju ar krāna ūdeni pēc micelārā ūdens lietošanas? Zinu, ka tēma vienmēr raisa diskusijas un katram ir savi argumenti par vai pret mazgāšanu vai nemazgāšanu. Arī dermatologu viedokļi dalās, bet micelāro ūdeņu ražotāji visi kā viens apgalvo, ka nav nepieciešamības produktu noskalot. Proti, tas "kopj ādu", tāpēc, noskalošana būtu labas mantas izniekošana.Vai viss ir tik vienkārši un vai patērētājs izlasa sīko druku?
Divos vārdos par to kas ir micelārais ūdens. Micelārais ūdens ir šķīdums, kas sastāv no ūdens un micellām, jeb virsmas aktīvām vielām (slavenais SLS arī ir virsmas aktīvā viela). Micellas būtība ļoti labi ir parādīta attēlā: 
Pateicoties micellu "astītēm", šis molekulas ievelk iekšā netīrumus un eļļas. Izklausās loģiski un diezgan labi, vai nē? Un te personīgi man rodas jautājums: kur tad paliek tās micellas ar visiem taukiem, putekļiem un kosmētiku? Vai paliek uz vates? Vai, tomēr, daļa paliek uz ādas? Kāpēc? Kāpēc kāds domā, ka viss paliek uz vates? Jā, protams, nav tā, ka kādam būtu žēl vates vai micelārā ūdens (lai gan vienā diskusijā meitenes minēja, ka ar micelāro mazgā nost visu kosmētiku, ieskaitot tonālo krēmu un ar 250 ml pietiek teju gadam. Man, piemēram, lietojot tikai acīm, 500 ml iet mēnešus 3, skopa neesmu un tīru līdz uz vates plāksnītes netīrumi vairs nav manāmi). Turklāt, pēc lietošanas es jūtu kārtiņu uz ādas. Ja pa virsu uzklāt krēmu, tad šķiet, ka āda vispār neelpo. Es neesmu nedz dermatologs, nedz kosmetologs, nedz arī jebkurš cits ādas kopšanas speciālists, tikai makeup and skincare junkie (atvainojiet, nezinu kā korekti iztulkot latviski). Ikdienā gan saskaros gan ar ķīmiju, gan ar mikrobioloģiju, daudz lasu un pavisam niecīga, bet, tomēr, kaut kāda izpratne par šīm tēmām man ir. Tāpēc atļaušos nepiekrist apgalvojumiem, ka micelārais ūdens pilnībā spēj aizvākt netīrumus. Ja seju pēc lietošanas noskalot ar krāna ūdeni, var just, ka "kārtiņa" ir slidena. Un ne velti, jo micellas, kā jau minēju ir virsmas aktīvās vielas. Bet tie ir mani tarakāni. Ak, jā, man šķiet, ka micelārais ūdens pašvaki tiek galā ar tonāliem krēmiem. Bet šeit atkal atgriežamies pie mājas insektiem.

Ko saka profesionāļi? Patiesībā tiešu dermatologu raksti ir visai maz. Dr. David E. Bank saka (šeit), ka micelārais ūdens ir laba lieta, bet tas varētu slikti tikt galā ar taukainas ādas attīrīšanu un īpaši noturīgiem kosmētikas produktiem. 
Dr. Zoe Diana Draelos (šeit) stāsta par to kā produkts strādā un, ka micelārais ūdens der ūdenī šķīstošu kosmētikas produktu nomazgāšanai vai ādas attīrīšanai sausām un jutīgām ādām.
Ādas kopšanas eksperte Caroline Hirons regulāri apgalvo, ka micelārais ūdens ir labs kosmētikas noņemšanas, nevis ādas attīrīšanas līdzeklis (piemēram, šeit un šeit).  
Jā, starp citu Vichy zīmola mājaslapā ir diezgan plašs apraksts par micelāro ūdeni (šeit), kurā ir pieminēts, ka slavenais produkts nāk no Francijas, jo tur ir ciets ūdens. Kā zināms, ciets ūdens sausina ādu un var izraisīt dažādas ādas reakcijas. Tāpēc tika radīts ūdens "aizvietotājs". Rīgā ūdens nav ciets (jā, citās vietās tas mēdz būt rūsgans un tajā var parādīties smilšu graudiņi, taču šiem faktoriem nav nekāda sakara ar ūdens cietību) un Latvijas lielākajās pilsētās dzeramais ūdens tiek sagatavots tādā veidā, ka rezultātā tas tiek mīkstināts.  
La Roche-Posay zīmola lapā arī raksts par micelāro ūdeni (šeit), kur tiek minēts: "micelārais ūdens ir lielisks ceļojumos, vai gadījumos, kag nav pieejams krāna ūdens".
P.S. es nemeklēju tekstus, kas pierādītu jebkādu taisnību. Google ierakstīju "dermatologist micellar water rinse".