trešdiena, 2017. gada 1. februāris

Micelārais ūdens "skalot vai atstāt" - tāds ir jautājums (trešdienas pļāpa)

Sveikas, daiļās! Izdomāju ieviest blogā jaunu rubriku "trešdienas pļāpa", kur, rosinot diskusiju, aicinu lasītājus dalīties ar savām domam. Lūdzu cienīt vienam otru un būt pieklājīgiem. Gaidu jūsu komentārus par šodienas raksta tēmu un arī tēmas, par kurām jūs gribētu uzzināt kaut ko jaunu un lasīt citu cilvēku viedokļus. No sevis apsolu veikt nelielu izpēti par tēmu, nevis uzdot pliku jautājumu vai mest nepamatotu viedokli. Man pašai gribētos padiskutēt par kokosriekstu eļļas panaceju, dažādu kosmētisko līdzekļu sastāvu, par to vai lētāks vienmēr nozīmē sliktāks un vēl daudz ko. Kas interesē jūs?

Šoreiz uznāca vēlme parunāt par micelāro ūdeni. Bet precīzāk, uzdot jautājumu - vai jūs skalojat vai neskalojat seju ar krāna ūdeni pēc micelārā ūdens lietošanas? Zinu, ka tēma vienmēr raisa diskusijas un katram ir savi argumenti par vai pret mazgāšanu vai nemazgāšanu. Arī dermatologu viedokļi dalās, bet micelāro ūdeņu ražotāji visi kā viens apgalvo, ka nav nepieciešamības produktu noskalot. Proti, tas "kopj ādu", tāpēc, noskalošana būtu labas mantas izniekošana.Vai viss ir tik vienkārši un vai patērētājs izlasa sīko druku?
Divos vārdos par to kas ir micelārais ūdens. Micelārais ūdens ir šķīdums, kas sastāv no ūdens un micellām, jeb virsmas aktīvām vielām (slavenais SLS arī ir virsmas aktīvā viela). Micellas būtība ļoti labi ir parādīta attēlā: 
Pateicoties micellu "astītēm", šis molekulas ievelk iekšā netīrumus un eļļas. Izklausās loģiski un diezgan labi, vai nē? Un te personīgi man rodas jautājums: kur tad paliek tās micellas ar visiem taukiem, putekļiem un kosmētiku? Vai paliek uz vates? Vai, tomēr, daļa paliek uz ādas? Kāpēc? Kāpēc kāds domā, ka viss paliek uz vates? Jā, protams, nav tā, ka kādam būtu žēl vates vai micelārā ūdens (lai gan vienā diskusijā meitenes minēja, ka ar micelāro mazgā nost visu kosmētiku, ieskaitot tonālo krēmu un ar 250 ml pietiek teju gadam. Man, piemēram, lietojot tikai acīm, 500 ml iet mēnešus 3, skopa neesmu un tīru līdz uz vates plāksnītes netīrumi vairs nav manāmi). Turklāt, pēc lietošanas es jūtu kārtiņu uz ādas. Ja pa virsu uzklāt krēmu, tad šķiet, ka āda vispār neelpo. Es neesmu nedz dermatologs, nedz kosmetologs, nedz arī jebkurš cits ādas kopšanas speciālists, tikai makeup and skincare junkie (atvainojiet, nezinu kā korekti iztulkot latviski). Ikdienā gan saskaros gan ar ķīmiju, gan ar mikrobioloģiju, daudz lasu un pavisam niecīga, bet, tomēr, kaut kāda izpratne par šīm tēmām man ir. Tāpēc atļaušos nepiekrist apgalvojumiem, ka micelārais ūdens pilnībā spēj aizvākt netīrumus. Ja seju pēc lietošanas noskalot ar krāna ūdeni, var just, ka "kārtiņa" ir slidena. Un ne velti, jo micellas, kā jau minēju ir virsmas aktīvās vielas. Bet tie ir mani tarakāni. Ak, jā, man šķiet, ka micelārais ūdens pašvaki tiek galā ar tonāliem krēmiem. Bet šeit atkal atgriežamies pie mājas insektiem.

Ko saka profesionāļi? Patiesībā tiešu dermatologu raksti ir visai maz. Dr. David E. Bank saka (šeit), ka micelārais ūdens ir laba lieta, bet tas varētu slikti tikt galā ar taukainas ādas attīrīšanu un īpaši noturīgiem kosmētikas produktiem. 
Dr. Zoe Diana Draelos (šeit) stāsta par to kā produkts strādā un, ka micelārais ūdens der ūdenī šķīstošu kosmētikas produktu nomazgāšanai vai ādas attīrīšanai sausām un jutīgām ādām.
Ādas kopšanas eksperte Caroline Hirons regulāri apgalvo, ka micelārais ūdens ir labs kosmētikas noņemšanas, nevis ādas attīrīšanas līdzeklis (piemēram, šeit un šeit).  
Jā, starp citu Vichy zīmola mājaslapā ir diezgan plašs apraksts par micelāro ūdeni (šeit), kurā ir pieminēts, ka slavenais produkts nāk no Francijas, jo tur ir ciets ūdens. Kā zināms, ciets ūdens sausina ādu un var izraisīt dažādas ādas reakcijas. Tāpēc tika radīts ūdens "aizvietotājs". Rīgā ūdens nav ciets (jā, citās vietās tas mēdz būt rūsgans un tajā var parādīties smilšu graudiņi, taču šiem faktoriem nav nekāda sakara ar ūdens cietību) un Latvijas lielākajās pilsētās dzeramais ūdens tiek sagatavots tādā veidā, ka rezultātā tas tiek mīkstināts.  
La Roche-Posay zīmola lapā arī raksts par micelāro ūdeni (šeit), kur tiek minēts: "micelārais ūdens ir lielisks ceļojumos, vai gadījumos, kag nav pieejams krāna ūdens".
P.S. es nemeklēju tekstus, kas pierādītu jebkādu taisnību. Google ierakstīju "dermatologist micellar water rinse".

42 komentāri:

  1. Mazgāju nost jo ir tādas pašas sajūtas no Bioderma micarellā, uz sejas ir nepatīkama kārtiņa :)

    AtbildētDzēst
  2. Es arī piederu pie skalotājiem. Līdzīgi kā Tu, micelāro ūdeni gan lietoju tikai acu un lūpu make-up notīrīšanai. Ja vates plāksnīte pēc tam nav ļot netīra, pārvelku to pāri sejai. Bet pēc tam vienmēr lietoju pamatīgāku sejas attīrītāju (eļļu, putas u.c.). Vienu pašu micelāro ūdeni nekad nelietoju.

    AtbildētDzēst
  3. Man pašai interesanti kurā pusē būs vairāk cilvēki :)

    AtbildētDzēst
  4. Vienmèr mazgàju nost! Pat nevaru iedomàties, kà tas bûtu notîrît seju ar miceràlo ûdeni un uzreiz likt krèmu.... notîru seju un pèc tam obligàti lietoju vèl kàdas sejas putiñas vai citu mazgàšanas lîdzekli sejai!!

    AtbildētDzēst
  5. es arī mazgāju nost. Lietoju viņu tikai kā kosmētikas noņēmēju, bet, ja godīgi, ir arī labāki līdzekļi ar ko noņemt kosmētiku. Piemēram, tā pati Bioderma, slikti tiek galā ar acu kosmētiku

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man Bioderma vienmēr notīra acu kosmētiku, nekad nekož acīs. Ar citiem produktiem ir gājis visādi.

      Dzēst
    2. Man arī Bioderma labi visu notīra.

      Dzēst
  6. es ari mazgaju nost.
    vari uztaisit rakstu par dabigo kosmetiku. tas,ka vina dabija un draudziga dabai ir skaidrs, bet vai efektiva?!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. un vel par pirmajiem novecosanas produktiem. kurs tavuprat ir tas istais laiks,kad sakt lietot anti age un sakt iet uz adatu proceduram?!

      Dzēst
    2. Paldies par ieteikumu. Interesantas tēmas! :) Adatu procedūras gan man izklausās baisi :D

      Dzēst
    3. Jā, es arī labprāt šādu rakstu izlasītu, jo šobrīd tas ir ļoti aktuāli. Īpaši acu zona. P.s. Micelāro vienmēr noskaloju.

      Dzēst
    4. Mājienus sapratu :)
      Mani tagad moka pārdomas: neskalotājas nelasa blogus (vismaz, manējo?)? Vai kautrējas paust savu viedokli?

      Dzēst
  7. mazgāju nost. neviens mani nepārliecinās, ka "netīrās" micellas tiešām apzināti aizrāpos uz vati. un to darīju jau no paša sākuma, kad tik micelārais ūdens parādījās un visi kā viens teica, ka mazgāt nost ir dumjš gājiens :D

    AtbildētDzēst
  8. Es mazgaju nost. Vispar loti forshu rubriku esi izdomajusi, man patik. Man gribetos,lai tu vairak raksti pat produktu sastavdaljam utt. kas ko par ko un kapec :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. soreiz normali pievienojas komentars, nebija nekadu stulbu bilzu,kuras jameklee popkorns. Tagad gan rakstu no dators, ieprieks meginaju no telefona

      Dzēst
    2. Paldies :) Nu, iespējams, ka google pārāk daudz satraucas par robotiem :)

      Dzēst
  9. Noteikti mazgāju nost, jo, kad to nedarīju, zibenīgi iekaisa seja - visādas pūtītes metās.
    Un es gribētu vairāk zināt par pretnovecošanas kosmētiku - kas ir efektīvs, kas palīdz 100%, kas nessniedz rezultātus.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es esmu lasījusi, ka viena dermatoloģe teica, ka tās micellas, ja paliek uz ādas, dažiem var izraisīt apsārtumu un mazas pumpiņas.
      Paldies.

      Dzēst
  10. Agrāk mazgāju nost, jo lietoju Bioderma Sebium ūdeni. Tam tiešām jutu atšķirību pēc nomazgāšanas - āda jutās tīrāka. Tagad ar Sensibio ūdeni reti skaloju, šad un tad ar smidzināmo termālo ūdeni notīru pēc tam. Es gan neko daudz uz sejas nelieku vairs - tikai krēmu.
    Ar savām ķīmijas zināšanām arī saprotu, ka vajadzētu skalot nost, bet slinkums un netikšana pie normāla ūdens (jā, ir vēl vietas ar cietu ūdeni) dara savu. Ja ņem vērā, ka micellas ir viens no veidiem, kā zāles tiek nogādātas organismā, šķērsojot visas lipīdu membrānas, tad arī micelārie ūdeņi noteikti nav tik nekaitīgi. Un arī, viena paziņa šos ūdeņus salīdzināja ar Fairy, kas arī virsmaktīvās vielas satur - un to tak skalojam nost.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, protams, ka Latvijā daudz kur ir ciets ūdens it īpaši, ja ūdeni ņem no spicēm.
      Nu gluži Fairy jau nav, bet nu ir strīdīgs jautājums vai vērts ilgstoši atstāt uz ādas.

      Dzēst
  11. Hmm. Es te laikam vienīgā nemazgāju nost, jo biju uztvērusi micellāro ūdeni kā tonika aizstājēju (tas ir, pēc sejas nomazgāšanas ar attīrošiem līdzekļiem, izmantoju micellāro ūdeni un tad krēmu). Mani vienmēr netīrā vate bija pārliecinājusi, ka tā darbiņš ir padarīts un visi netīrumi ir uz vates kopā ar micellām. Jo likās, ka micellārie ūdeņi satur labas lietas, ka palīdz kopt seju arī pēc notīrīšanas, piem., Bioderma Sebium. Tagad ir par ko aizdomāties. Paldies par rakstu un komentāriem.

    AtbildētDzēst
  12. Es vispār baigi neaizraujos ar micelāro ūdeni. Ja izmantoju, tad kā kosmētikas noņēmēju un vienmēr noskaloju seju ar ūdeni.

    AtbildētDzēst
  13. mazgāju nost. Nav gan sajūta, ka uz ādas būtu palikusi kārta, bet tāpat prasās nomazgāt. Bet man arī pēc tonikiem prasās mazgāt seju. Respektīvi-ja nav ūdens, tad nav arī tīrības :DD
    Varbūt reizi gadā ir kāds īpaši slinkais vakars, kad ar micelāro notīru kosmētiku un tad uz sejas uzpūšu kādu termālo ūdeni un to vēl notīru ar vates disku un eju gulēt. Bet tad no rīta gan prasās kārtīgāk nomazgāt.

    AtbildētDzēst
  14. Bet vispār, kad pašu pirmo reizi uzzināju/izlasīju par micelāro ūdeni (laikam gadus 10 atpakaļ), tad tur tiešām bija rakstīts kaut kas no sērijas, ka " micelārais ūdens ir tāds brīnumu ūdens, kurš "aprij" netīrumus un nav jāmazgā nost."

    AtbildētDzēst
  15. Nekad neesmu mazgaajusi nost un ari neesmu saskarusies ar probleemaam deelj taa. Esmu bijusi paaris brendu prezentacijaas, kur arii ticis pateikts, ka miceraalie uudenji nav jaamazgaa nost, tachu jaatiira aada tik ilgi, kameer vatiite tiira un balta.
    Taa meerkjis ir gan notiirit kosmeetiku, gan tonizeet aadu pirms kreema, citaadi ja nomazgaa nost ar uudeni un klaaj kreemu uz sausas aadas, tas samazina efektivitaati, jo uudens nonjem dabiigo aadas "slaaniiti". Ari esmu dzirdeejusi teicienu par to ka daarznieks sausaa zemee pukji nestaada, tieshi taapat aada jaasagatavo ar toniku, vai shaja gadijumaa ar micelaaro uudeni, kas veic abas funkcijas:) :) :) Pieljauju, ka var iekaist aada ja ir reakcija uz kaadu no aktivajam vielaam, kas ir shajaa micelaraja uudeni, bet tas ir individuaali. Arii stradajot kosmetikas veikalaa nebiju saskaarusies ar klientiem kuriem butu reakcijas bijushas, vai ari kuri butu mineejushi ka mazgaa nost sho udeniti :)
    Interesanta teema, rubrika laba!

    Anete,
    lapoudreblog.blogspot.com

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par komentāru. Ādas mitrināšanai es lietoju termālo vai celulāro ūdeni :)

      Dzēst
  16. Tas ir man aktuāls jautājums, jo šobrīd mainu savu "apkopes shēmu". Ilgu laiku seju tīrīju ar pieniņu un toniku, bet ar ūdeni speciāli nemazgāju, jo ļoti sausa āda (protams, dušā vai vannā seju noskaloju). Kad parādījās micelārie, tos lietoju tonika vietā, gandrīz vienmēr - Biodermu zilo vai rozā. Tagad saskatījos visādus sejas apkopes video un kādas pāris nedēļas seju tīru ar Garnier divfāzu, ko pēc tam noskaloju ar ūdeni - jo praktiski visos video rāda, ka micelāro noskalo. Un man iet ļoti grūti ar sejas mitrināšanu, neskatoties uz pārbaudītiem krēmiem, serumiem un sejas maskām (ko agrāk nemaz īpaši nelietoju).
    Varbūt eksperimentālos nolūkos atgriezīšos pie vecās shēmas, jo es, kā Anete raksta, ar micelāro esmu tīrījusi rūpīgi, līdz tīra vate.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Protams, ka vienmēr jāskatās kā tieši tava āda jūtas labāk. Mana āda paliek sausāka intensīvas apkures laikā. Tad parasti nedaudz mainu rutīnu.

      Dzēst
  17. Micelāro ūdeni skaloju nost, jo pat pēc biodermas ir lipīguma sajūta uz sejas. Kaut gan pēdējā laikā vairs neaizraujos ar micelārā ūdens lietošanu.

    AtbildētDzēst
  18. Nemazgāju nost. Lietoju pēc sejas attīrīšanas ar putām kā pēdējo- acu kosmētikas noņemšanai. Kārtiņu nejūtu, jo āda jau nepaliek mitra, tāpēc visas micellas manuprāt paliek uz vates plāksnītes.
    Vasarā lietoju vienu pašu- bet tas gan ir tikai Bioderma rozā ūdens jūtīgai ādai. Kombinētai ādai likās taukaināks- ādai nepatika.

    AtbildētDzēst
  19. Es mazgāju nost. Nepatīk man tā ziepjainā kārtiņa uz sejas. Tagad gan es ļoti ilgi neesmu izmantojusi micelāros ūdeņus, seju nomazgāju tikai ar sejai paredzētajām šķidrajām ziepēm (kuras arī diezgan labi noņem kosmētiku, man Biodermas zilais micelārais ūdens tušu nenoņēma kārtīgi nost)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man šķiet, ka visi Biodermas micelārie labi tika galā ar tušu. Atcers, ka man pat bija pārsteigums, ka viņi tiešām ir dažādi un efekts uz ādas atšķiras.

      Dzēst
  20. Šis ir jautājums,kas mani irda jau gadiem! Es gribot negribot visu micelāro ūdeni nomazgāju nost, jo to izmantoju tikai, lai no sejas notīrītu lielāko daļu kosmētikas. Tad jau turpinu ar putām, gēliem un visu citu UN ŪDENI! Ja paliek vien micerālais ūdens, kā minēji ceļojumos un reizēs, kad citādi nevar, sajūta, ka āda neelpo un visi draņķi savazāti pa seju. Un tad vēl doma, ka jāliek krēms tam visam pa virsu, la ādu pabarotu. Jēziņ.
    Gaidu nākamo rakstu! :)

    Brigita
    www.brigitadambe.com

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, man līdzīgas izjūtas :D Paldies. Noteikti būs, nevaru tikt vaļā no darbiem.

      Dzēst
  21. Micelāro ūdeni nekad nemazgāju nost. Nekādas alerģijas un pumpiņas man neizraisa, kaut gan man ir jūtīga āda. Lieliskākais līdzeklis ādas attīrīšanai, kas jebkad lietots. Man atkal ir uzskats, ka NEKAD, NEKAD seju nedrīkst mazgāt ar krāna ūdeni :). Pēc sejas attīrīšanas lietoju Institut Estederm celulāro ūdeni.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es bez krāna ūdens nejutos pietiekoši tīra :) IE celulārais ūdens man arī ļoti patīk.

      Dzēst